10 yogaklasser i Medicinsk Yoga

Här hittar du 18 yogapass med inriktning Medicinsk Yoga. Det finns ett specifikt tema i varje pass och passen är ca 1 timme långa. Gå gärna igenom den första instruktionsvideon innan du börjar. Var noga med att lyssna på kroppen och observera att yogan aldrig ska göra ont. I passen pratar jag ofta om vilka effekter övningarna har och om du blir nyfiken på forskningen bakom denna Medicinska Yoga så kan du läsa mer på följande länk:

Läs om forskningen bakom medicinsk yoga här

Vissa pass har lugn musik i bakgrunden och vissa är utan musik. Du kan själv använda en egen musiklista att lyssna på om du önskar till de pass som är utan musik. Du kan även använda Jenny's musiklistor för yoga på Spotify:

"Jenny's Yoga Monday Flow" eller

"Jenny Hagman Yoga Music List"

De attityder du får jobba med i passet kommer från de 9 attityderna inom MBSR (Mindfulness Based Stressed Reduction) och som hjälper dig hitta ett förhållningssätt i din vardag. Mer om mindfulness och dessa attityder kan du läsa om här.

Jag önskar dig ett riktigt skönt yogapass och hör av dig direkt om du har några frågor eller funderingar.

Namaste.

Det här är en instruktionsvideo du gärna får titta på innan du börjar med din yoga. Lyssna på kroppen och kom ihåg att yogan aldrig ska göra ont. Alla yogapass är uppbyggda enligt följande:

  • Andningsankaret för att landa i nuet
  • Djupandning ca 8-10 min
  • 3-6 medicinska yogaövningar med olika teman
  • Mental avslappning ofta med en kroppscanning
  • Avslutande andningsmeditation

Ett klassiskt Medicinskt Yogapass

Det här passet är ett klassiskt yogapass du kan göra närsomhelst du behöver släppa på spänningar i kroppen, fylla på med ny energi och få kropp och sinne i balans.

Det här passet är utan musik.

Yogapass för att släppa taget

Det här yogapasset har fokus "Att släppa taget". Övningarna är inriktade till att släppa på spänningar i kroppen där de gärna samlar sig, men också att släppa taget om tankar som inte hjälper dig.

Ett yogapass för Bättre sömn

Det här passet är inriktat till dig som behöver sova ännu bättre. Övningarna aktiverar ditt lugn och ro system, släpper på spänningar i områden där de gärna samlar sig inkl. kring nacken där ditt kontrollbehov sägs finnas. Du lär dig släppa taget och kropp och sinne får balans. Övningarna hjälper kropp och sinne att slappna av och komma i balans och du får även göra ett par övningar för uthållighet och som hjälper dig släppa taget om eventuell ilska.

Ett yogapass för att stärka ditt självförtroende och din självkänsla

Det här yogapasset stärker ditt självförtroende och din självkänsla genom att hjälpa dig lyssna till ditt inre, stärka rotchakrat där enligt yogan din tillit finns, och genom att släppa på spänningar i höfter, bäcken och kring hela kotpelaren.

Ett yogapass för att lugna och stärka din Mage

I det här passet får du göra övningar som lugnar och stärker magen och som ökar cirkulationen i området kring magtrakten inkl. dina tarmar, levern och bukspottkörteln.

Ett yogapass för Axlar, Nacke och Hjärta

Det här yogapasset är inriktat till att släppa på spänningar kring axlar och nacke och även i området kring ditt hjärta. Passet är också inriktat till att hjälpa dig rikta ditt fokus till hjärtat där det sägs att din visdom bor. Någon sade en gång att den längsta resan vi gör genom livet är den från hjärnan till hjärtat och det här passet hjälper dig framåt på den resan.

Ett yogapass för balans mellan Prestation och Välmående

I det här passet får du hjälp med att hitta balansen mellan prestation och välmående. Det är lätt att prestation blir kopplat till krav i din tillvaro och det här passet hjälper dig lugna ned dina känslor kring prestation, få balans mellan kropp och sinne och släppa på spänningar i muskler där stress gärna kan samla sig.

Passet är utan musik.

Ett yogapass med fokus på en intention/en målbild

Yoga med lite extra fokus på att ha en intention, en målbild. För övrigt härliga övningar för att släppa på spänningar där de gärna samlar sig.
Musik: Jenny's Spotifylista "Jenny's Yoga Monday Flow" och "Jenny Hagman Yoga Music List".

Ett yogapass för din rygg och ditt hjärta

Det här passet hjälper dig släppa på spänningar i hela din rygg och även i musklerna kring ditt hjärta. Att släppa på spänningar här hjälper dig släppa taget om eventuella emotionella spänningar och du kommer att andas bättre.

Passet är med lugn musik.

Ett yogapass för Uthållighet och Stillhet

Ett yogapass för att stärka din uthållighet och hitta din stillhet. Övningarna övar din förmåga att möta ett motstånd och att lyssna på kroppen för att kunna stärka balansen mellan att utmana dig utan att pressa dig för mycket. Övningarna stärker också ditt nervsystem.

Ett yogapass för Tillit

Det här passet hjälper dig hitta och stärka din tillit både till din egen kompetens och till att livet bär dig, oavsett vad som händer och tillit till din kropp och att den vill dig väl. Jag ger dig lite bakgrundsinformation till de 9 attityderna som du får jobba med i dessa pass och som kommer från MBSR (Mindfulness Based Stressed Reduction).

Passet är utan musik.

Ett yogapass för din andning och ditt fokus

Ett yogapass för att förbättra din andning och stärka ditt fokus. Du får övningar som släpper på spänningar i andningsmuskulaturen och övningar som förbättrar ditt fokus.

Passet är med musik

Yogapasset "Stora ryggpasset"

Det här passet jobbar med övningar för hela ryggen och släpper på spänningar kring kotpelaren. Du ökar cirkulationen i det här viktiga området inkl. i ländryggen där gärna stress kan samla sig.

Det här passet är utan musik.

Ett yogapass för Närvaro och Balans

Det här passet uppmärksammar din förmåga att vara närvarande och att komma tillbaka till nuet när du behöver. Övningarna släpper som vanligt på spänningar där de gärna samlar sig.

Passet är utan musik.

Yogapass för Balans, Energi och Lugn

Det här passet hjälper dig få igång energin i kroppen, ökar balans mellan kropp och sinne och lugnar ned hela systemet. Övningarn släpper som vanligt på spänningar i områden där stress och spänningar gärna samlar sig.

Yogapasset Fri från Stress

Det här yogapasset är inspirerat av ett yogapass utarbetat av Sara Emilionie och som enligt forskningen hjälper dig bli fri från stress. Övningarna har varit med i en studie på Danderyds Sjukhus.

Musiken kommer från Jennys Spotifylista enligt ovan.

Yogapass för Starka Nerver och Lugn i Sinnet

Det här passet fokuserar lite extra på att grunda dig och öka cirkulationen i hela kroppen. Som vanligt är det lugna, mjuka övningar som du även kan göra på en stol.

Musik från Jennys spellista på Spotify med namnet " Jenny's Yoga Monday Flow".

Yogapasset Fokus Acceptans och Tålamod

Klassiska övningar från den Medicinska Yogan med ett extra fokus på din andning och på en av de 9 mindfulness attityderna; Acceptans & Tålamod. Att acceptera det som är och bli vän med nuet och ha tålamod med dig själv och det som är, utan att försöka ändra på något.

Musiken kommer från Jennys Spotifylista enligt ovan.